در این مقاله قصد داریم ژنراتور گازسوز خانگی را توضیح دهیم موتور یا ژنراتور برق چیست؟ موتور برق دستگاهی است که از طریق سوخت بنزین، گاز و گازوئیل انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریسیته تبدیل می نماید. نام دیگر موتور برق، ژنراتور برق است. ژنراتورهای برق بسته به محل استفاده از آنها، انواع مختلفی دارند مانند: مصارف صنعتی، بانکها، آپارتمانها، مراکز کارگاهی، استفاده اضطراری و بسیاری از مراکز دیگر.
ژنراتورهای گازسوز خانگی یکی از مدلهای پرکاربرد موتورهای برق میباشد، که از طریق گاز تغذیه میگردد و انرژی الکتریسیته تولید مینماید.ژنراتور گازسوز به دلیل کممصرف بودن، و همچنین پایین بودن سطح آلایندگی آن، برای استفاده در منازل بسیار مطلوب میباشد. موتورهای برق بهصورت کلی از چند جزء اصلی تشکیل شدهاند؛ موتور، سیستم سوخت، پنل برق و آلترناتور که وظیفه تولید انرژی الکتریکی را بر عهده دارند.
ژنراتور گازسوز
ژنراتور گازسوز خانگی از انواع کممصرف موتورهای برق محسوب میگردد. اما نحوه کار این ژنراتورها چگونه است؟ ژنراتور گازسوز دستگاهی است، که از یک موتور گازسوز و همچنین یک آلترناتور (ژنراتور) برای تولید انرژی الکتریکی، تشکیل شده است.
در واقع سوخت مصرفی این موتور، گاز CNG یا LPG است که با ورود به داخل موتور، سبب ایجاد احتراق در سیلندرها میشود. با به چرخش درآمدن شفت موتور، خروجی دستگاه به انرژی الکتریکی تبدیل میگردد. بیان شد که ژنراتور وظیفه تأمین انرژی الکتریسیته را دارد؛ شفت دقیقاً به ژنراتور متصل است، و با به حرکت درآمدن شفت، انرژی الکتریکی موردنظر توسط ژنراتور تولید میگردد.
نحوه تولید انرژی در تمامی مدلها یکسان است؛ یعنی چه در ژنراتورهای گازسوز خانگی و چه در نوع صنعتی آن، نحوه تولید انرژی الکتریسیته به همین روال است. ژنراتور از یک سیمپیچ ثابت و یک سیمپیچ چرخشی تشکیل شده است، که انرژی الکتریکی را به ما تحویل میدهد.
اجزای موتور برق و وظایف آنها
اکنون که با مشخصات ژنراتور گازسوز آشنا شدیم، به شرح کامل اجزا، قطعات آن، وظایفی که برعهده دارند میپردازیم.
- ژنراتور
اصلیترین قطعه در ژنراتور گازسوز خانگی، آلترناتور یا همان ژنراتور میباشد. قطعهای که با چرخش آن، انرژی الکتریکی موردنظر ما تأمین میگردد.
- فیلتر روغن
این قطعه از ورود آلودگیها، کثیفیها که سبب آسیبدیدن ژنراتور میشوند، جلوگیری مینماید و عمر مفید آن را افزایش میدهد. همچنین در بهبود عملکرد موتور نیز نقش دارد.
- روغن خنککننده
گازی که بهعنوان سوخت وارد موتور ژنراتور گازسوز خانگی میشود، طی فرایند احتراق، گرمای زیادی تولید میکند؛ نیاز است تا این گرما به شیوهای از موتور خارج گردد. از این رو روغنی که دمای آن افزایشیافته با شلنگی وارد قسمت اویل کولینگ میشود. پس از کاهش دما، دوباره به ژنراتور بازمیگردد.
-
فیلتر هوا
از دیگر اجزای ژنراتورهای گازسوز خانگی، فیلتر هوا میباشد. این قطعه نیز مانند فیلتر روغن، مانند یک کاتالیزور عمل میکند، و سبب بهبود عملکرد موتور و افزایش عمر مفید آن میگردد.
دیگر اجزای ژنراتور گازسوز
- رگلاتور گاز
وظیفه این قطعه تنظیم فشار گاز است؛ بدین صورت که با اندازهگیری میزان فشار گاز، جریان آن را متعادل مینماید، تا موتور به بهترین شکل وظیفه خود را انجام دهد.
- استارت
استارت وظیفه دارد، تا میللنگ موتور را تا زمان روشن شدن آن و انجام فرایند احتراق، به طور مکرر به چرخش درآورد. استارتها چند نوع دارند؛ برقی، هیدرولیکی و پنوماتیک.
- شمع
در موتور ژنراتور گازسوز خانگی شمع تعبیه شده است. وظیفه شمع ایجاد جرقه در هنگام استارت زدن میباشد، که این برق را از باتریها گرفته، و با جرقهای که ایجاد میکند سبب میشود تا ژنراتور روشن شود.
- گاورنر
دور موتور و سرعت متعادل توسط قطعهای به نام گاورنر انجام میشود. که میتوان آن را فرمان دهنده و کنترلر سرعت نامید.
- اگزوز
همانند دیگر دستگاههایی که اگزوز دارند، این قطعه، مسئولیت خارج کردن دود ناشی از احتراق درون ژنراتور را بر عهده دارد. در بیشتر مدلهای ژنراتورهای گازسوز خانگی از خروجیهایی مخصوص، برای اگزوز بهره میبرند تا در حد ممکن صدای موتور را کاهش دهند.
دلایل استفاده از ژنراتور گازسوز خانگی
دلایل برای مصارف در ساختمانها و منازل :
- کممصرف بودن به دلیل نوع سوخت آن
- هزینههای نگهداری کم تر نسبت به انواع دیگر
- طول عمر بیشتر نسبت به نوع بنزینی به دلیل گازسوز بودن
- آلایندگی کم تر
مطالب مرتبط:
محصولات مرتبط: