در چند سال گذشته، تقاضا برای استفاده از منابع انرژی پاک افزایش یافته. و افراد برای تامین برق مورد نیاز خود (صنایع کوچک یا منازل شخصی) شروع به استفاده از جایگزین های پاک تر و کم هزینه تر به نسبت سوخت های دیزلی و بنزینی نمودند.در این میان انواع ژنراتور گازی کوچک یکی از جایگزین های پیشرو و پاک تر بودهاند. که به عقیده بسیاری، می تواند پلی بین سوخت های فسیلی گذشته و آینده ای تجدید پذیر باشد.
ژنراتور گازی کوچک یکی از جایگزین های پیشرو و پاک تر برای مولد های دیزلی است.
اما اینکه ژنراتور گازی کوچک انتخاب مناسبی است. و یا اینکه استفاده از آن برای چه افرادی توصیه می شود. موضوع مورد بحث این مقاله می باشد.
انواع ژنراتور گازی و موارد استفاده از آن ها
ژنراتور گازی کوچک برای تولید جریان برق از سوخت گاز طبیعی (NG) و یا پروپان (گاز مایع LP) به جای بنزین و گازوییل استفاده می کند. این نوع ژنراتور ها مقرون به صرفه، کارآمد و با محیط زیست سازگارتر هستند. با این حال، آنها به اندازه انواع دیگر ژنراتور ها انعطاف پذیری ندارند. و برای همه برنامه های صنعتی گزینه مناسبی نخواهند بود. شناخت انواع ژنراتور گازی کوچک و موارد استفاده از آن ها تا حد زیادی در نحوه انتخاب نوع مولد برق موثر است.
ژنراتور گازی پشتیبان یا standby
این نوع ژنراتور ها در کاربرد های مسکونی، تجاری و صنعتی رایج هستند. و در هنگام قطع برق، طور خودکار فعال می شود. اما باید در نظر داشت که برای فعالیت در مدت زمان محدود و تنها در مواقع اضطرار طراحی شده است. انواع ژنراتور گازی کوچک جزء انتخاب های بسیار مناسب برای مقاصد پشتیبانی از برق شبکه هستند.
ژنراتور گازی اولیه یا prime
مولد های برق اولیه زمانی استفاده می شوند. که هیچ ابزار محلی دیگری برای تولید برق وجود نداشته باشد. و مولد مذکود تنها گزینه برای ایجاد توان مورد نیاز است. ژنراتور های برق پرایم زمان کار بسیار طولانی تری دارند و می توانند، بار های بزرگ تری را نسبت به ژنراتورهای پشتیبان تحمل کنند. برای مصارف مسکونی و تجاری کوچک که دسترسی به خطوط گاز شهری دارند. و یا تامین گاز در آن ها بدون مشکل انجام می شود. استفاده از ژنراتور گازی کوچک به عنوان مولد اولیه مزایای مناسبی را در اختیارشان قرار می دهد.
موارد استفاده از ژنراتور های گازی کوچک
معمولا منازل مسکونی و بسیاری از مکان های تجاری که نیاز به مولد های تامین برق به صورت پشتیبان یا اولیه را دارند به علت هزینه بالاتر و ماندگاری کمتر بنزین، زنراتور های دیزلی را ترجیح می دهند. اما از آنجایی که ژنراتورهای دیزلی در خصوص آلودگی هوا، مشکلات زیست محیطی و تولید صدا بسیار بدنام هستند، شرکت هایی که به دنبال پایداری بیشتر هستند به سراغ ژنراتور گازی کوچک می روند.
مزایا و معایب ژنراتور های گازی کوچک در مقابل دیزل
با توجه به نزدیکی رقابت بین ژنراتور گازی کوچک و ژنراتور دیزلی در تولید توان مشابه؛ بررسی ویژگی های هر کدام از این مولد ها در زمینه های مختلف می تواند تصویر درستی از نحوه انتخاب ژنراتور مناسب به ما بدهد.
ذخیره سازی
سوخت دیزل را تنها برای مدت 24 ماه می توان در انبار ذخیره کرد و ذخیره طولانی مدت آن کمی گران است. اما ژنراتور گازی کوچک در صورت اتصال به خطوط گاز طبیعی دچار چنین مشکلاتی نخواهند شد.
هزینهها
سوخت گازی هزینه پایین تری نسبت به سوخت دیزلی دارد اما باید در نظر داشت که حتی ژنراتور گازی کوچک نیز برای شروع به کار نیاز به زیرساخت های خطوط انتقال گاز دارد. از سوی دیگر مولد های دیزل علی رغم سوخت گران تر، هزینه نگهداری کمتر و عمر طولانی تری دارند.
ایمنی
با توجه به این که گازوییل کمترین میزان اشتعال را در بین انواع سوخت ها دارد و سوخت های گازی بسیار مشتعل هستند می توان نتیجه گرفت ایمنی یک ژنراتور دیزلی بزرگ به مراتب بیشتر از ایمنی یک ژنراتور گازی کوچک است.
سهولت استفاده
دیزل ژنراتور ها برای فعالیت در شرایط مرطوب مناسب نیستند و ممکن است در معرض خطر انباشتگی مرطوب قرار گیرند (سوخت ناکامل در نتیجه کارکرد موتور زیر دمای کارکرد طراحی شده).
ژنراتور گازی کوچک در قیاس با مولد دیزلی با توان مشابه، با ضایعات بسیار کم می سوزند، با این حال ژنراتورهای دیزلی کارآمدتر هستند و قدرت قابل استفاده بیشتری نسبت به مقدار مشابه سوخت گازی ارائه می دهند.
دوستی با محیط زیست
یک ژنراتور گازی کوچک به مراتب آلایندگی کمتری ساطع می کند و آلودگی صوتی آن ها نیز بسیار کمتر از انواع دیزلی است. از همین رو گزینه های بسیار سازگارتری با محیط زیست شناخته می شوند.
مطالب مرتبط:
محصولات مرتبط: