مشخصات دیزل ژنراتور برای کاربری مختلف
امروزه ژنراتورها بهعنوان منبع تولید الکتریسیته در مواقع ضروری، شناخته میشوند و میتوانند بهعنوان منبع برق ثانویه تولیدکننده انرژی موردنیاز بارهای خانگی و یا صنعتی باشند. استفاده از ژنراتورها در مراکز صنعتی اداری و تفریحی باعث جلوگیری از بروز اتفاقات ناگوار جانی و مالی در زمان قطعی برق باشد. همچنین برای کاربران این ژنراتورها دانستن مشخصات دیزل ژنراتور بسیار ضروری خواهد بود. زیرا بارهای مختلف دارای درخواستهای انرژی مختلف هستند که در صورت انتخاب نامناسب باعث صدمات جبرانناپذیری به بار و یا ژنراتور خواهد شد. در ادامه به بررسی مشخصات دیزل ژنراتور خواهیم پرداخت.
کاربرد دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتورها در انواع مختلفی تولید میشوند که بسته به نیاز مصرفکننده در دسترس قرار دارد.یکی از مهم ترین مشخصات دیزل ژنراتورتوان آن است، که می توان انواع توان-پایین و یا توان-بالا را انتخاب و بهرهبرداری نمود. کاربرد این دیزل ژنراتورها در مکانهای مختلف است که در زیر به بخشی اشارهشده است:
- صنایعی که در زمان قطعی برق دچار خسارتهای جبرانناپذیر میشوند.
- افرادی که در مکانهای صعبالعبور فعالیت کرده و احتیاج به انرژی برقدارند.
- بهعنوان ژنراتور رزرو
- برای استفاده در انبارها، مراکز بهداشتی و مشاغلی که بهطور مستمر نیاز به انرژی الکتریسیته دارند.
- از انواع بزرگتر دیزل ژنراتورها برای تأمین نیروی محرکه کشتیها و قطارهای برقی استفاده میشود.
همچنین برخی از انواع ژنراتورهای برق بهعنوان منبع تغذیه کمکی در زمان کمبود انرژی الکتریسیته استفاده میشود. ژنراتورهای برق بر اساس به دستههای مختلفی دستهبندی میشوند ودارای انواع قابلحمل و ثابت هستند.
اجزای دیزل ژنراتورهای برق
دیزل ژنراتورها در انواع مختلف ازلحاظ تولید انرژی الکتریسیته و همچنین ابعاد و اندازه در دسترس هستند. در ادامه به اجزای مهم یک دیزل ژنراتور اشاره خواهیم کرد.
مشخصات دیزل ژنراتور
- مولد تولید برق
- سیستم سوخترسان
- تنظیمکننده ولتاژ
- سیستم خنککننده و احتراق
- شارژر اولیه برق
- صفحه کنترلکننده
- شاسی و محفظه محافظ
که در ادامه بخشهای مهم را تشریح خواهیم کرد.
دیزل ژنراتورهای برق باراهاندازی بدون وقفه
- مولدبرق
مولد برق یکی از مهمترین اجزای ژنراتور دیزل است. این مولد انرژی مکانیکی تولیدشده را به الکتریسیته تبدیل میکند. توان خروجی که یکی دیگراز مشخصات دیزل ژنراتور است به صورت مستقیم باقدرت این مولد در ارتباط است.
عوامل متعددی در افزایش قدرت یک مولد نقش دارند که عبارتاند از:
- نوع سوخت مصرفی
- تعداد سیلندرهای موجود
اجزای تشکیلدهنده هر دینام نیز شامل قطعات زیر است.
- استاتور: که یک جزء ثابت در مولد است و شامل مجموعهای از سیمپیچهای بهصورت سری و موازی خواهد بود
- روتور: که در داخل استاتور دوران کرده و تولید الکتریسیته بهوسیله این دوران صورت میگیرد.
روتور با ایجاد یک میدان مغناطیسی که در زمان حرکت ایجاد میشود، تولید جریان متناوب کرده که در خروجی این جریان میتواند بهصورت مستقیم و یا متناوب استفاده شود.
- سیستم سوخترسان
از دیگر مشخصات دیزل ژنراتور که باید در زمان انتخاب مورد توجه قرار گیرید ،سیستم سوخت رسان است.مخزن سوخت معمولاً به صورتی طراحی میشود که پاسخگوی روشن نگهداشتن دیزل ژنراتور برای مدت معینی باشد.
در دیزل ژنراتورهای کوچک این مخزن در بالای قاب و برای دیزل ژنراتورهای پرقدرت این مخزن بهصورت جداگانه تعبیه خواهد شد.
- تنظیمکننده ولتاژزنراتور
وظیفه این بخش تنظیم ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور است. این بخش با دریافت ولتاژ متناوب آن را به ولتاژ مستقیم تبدیل میکند و با اندازه گرفتن مقدار جریان، خروجی را تنظیم میکند
دیزل ژنراتورها با دوام بالا
- سیستم خنککننده و احتراق
استفاده بلندمدت از دیزل ژنراتور باعث افزایش حرارت در این ژنراتور خواهد شد که باید به طرق مختلف این افزایش حرارت را کنترل کرد. از آب گاهی برای کاهش درجه حرارت استفاده میشود و در برخی مواقع از هیدروژن نیز استفاده میشود چراکه هیدروژن جذبکننده بهتری برای حرارت محیط است.
همچنین برای تخلیه دود ناشی از احتراق از نصب یک اگزوز بسیار ضروری است. جنس این لولهها معمولاً از چدن ویا فولاد است.
- شارژر اولیه برق
شارژ باتری باید متناسب با سطح ولتاژ صورت گیرد. معمولاً ولتاژ مستقیم خروجی باتری برای هر سلول 2.33 ولت است که در صورت کاهش سطح ولتاژ باتریها بهصورت خودکار به آن وصل و عمل شارژ صورت میپذیرد.
- صفحه کنترلکننده
از دیگر موارد تعیین کننده مشخصات دیزل ژنراتور پنل یا صفحهکنترل کننده است.این صفحه برای مدیریت عملکرد دیزل ژنراتور خواهد بود و شامل ابزارهای مدیریتی برای کاهش و یا افزایش سطح ولتاژ، جریان و فرکانس است. همچنین از دیگر قابلیتهای این صفحه کنترلکننده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نحوه روشن و خاموش کردن ژنراتور
- دورسنج
- فرکانس سنج
- کنترل حالت اتصال به بار
دیزل ژنراتور در توانهای بالا
- شاسی و محفظه محافظ
دیزل ژنراتورها معمولاً بهصورت قابلحمل و ثابت تولید میشوند. مشخصات دیزل ژنراتوردر این دونوع میتواند تا حدودی با یکدیگر متفاوت باشد.در حالت کلی این اجزا بر روی شاسی سوار است که در صورت قابلحمل بودن، چرخ نیز به این شاسی اضافه خواهد شد.
مطالب مرتبط:
محصولات مرتبط: