دیزل ژنراتور ترکیبی از موتور دیزل بوده و ژنراتور برای تولید انرژی الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. ديزل ژنراتور به عنوان منبع برق بوده و در مکان هایی چون بیمارستان، منزل، کارخانه، فرودگاه ها و… از آن استفاده می کنند.
ديزل ژنراتور در اصل نوعی منبع جایگزین است که برای تولید ولتاژ برق قابل اعتماد بوده و می توان از آن ها در خانه، کارخانه و هرجایی که نیاز به برق است، استفاده کرد. ژنراتور در انگلیسی به معنای تولید کننده است. زمانی که یک موتور به ژنراتور وصل شود، این تولیدکننده، برق را به وجود می آورد.
موتورها انواع مختلفی دارند. آن ها شامل موتور بخار، دیزلی، بنزینی و الکتریکی هستند. سوخت هر کدام از این مدل ها متفاوت است و دارای سوخت هایی چون بنزین یا گازوئیل هستند. ممکن است ديزل ژنراتور را با عنوان های دیگری چون موتور برق نیز بشناسید.
دیزل های ژنراتور برای مواقع اضطراری هستند. زمانی که برق می رود و نیاز داریم تا جریان برق را حفظ کنیم، می توانیم از این دیزل ها استفاده کنیم. حال با توضیحات فوق به بررسی و معرفی بیشتر انواع ديزل ژنراتور می پردازیم.
معرفی و بررسی دیزل ژنراتور
موتورهای کوچک ژنراتور دارای جریان 1 الی 20 کیلوولت آمپر هستند. ژنراتورهایی با توان های متفاوت را در اتاقک های ایزوله نگهداری می کنند. این اتاقک ها در اصل برای این هستند که صدای اضافه دیزل ژنراتور را کاهش دهند.
این اتاقک ها دو نوع هستند. کانوپی سایلنت ها، برای موتورهایی با توان 700 بوده و برای توان های بیشتر، از کانتینر سایلنت استفاده می شود. ژنراتورهایی که سایز و توان بیشتری دارند را می توان بعد از حمل کردن آن ها، تجهیزات جانبی آن را در محل نصب و راه اندازی کرد.
جالب است بدانید که دیزل ژنراتور فقط برای ادارات کوچک، منزل یا فرودگاه ها نیست. بلکه می توان از آن ها در قطار و حتی کشتی نیز استفاده نمود؛ البته در قطار یا کشتی فقط برای تامین انرژی از آن استفاده نمی شود؛ بلکه برای تامین نیروی محرکه هم از آن ها استفاده می کنند.
این نیرو برای این کمک کننده است که حرکت یکنواخت و همچنین قدرتمندی را در قطار به وجود می آورد. در زمان جنگ جهانی اول از این نیروی محرکه در کشتی ها نیز استفاده می کردند.
نام گذاری ديزل ژنراتور بر اساس قدرت تولید انرژی و چند کیلووات بودن آن ها است که تقسیم بندی می شوند. همچنین در این مورد که برق مستمر را تامین می کنند یا برق اضطراری نیز فرق دارند.
نحوه عملکرد دیزل ژنراتور
سوخت دیزل ها معمولاً بنزین یا گازوئیل است و دیزل با استفاده از آن، تامین انرژی را بر عهده دارد. سپس به وسیله ژنراتورها آن را به انرژی الکتریسیته تبدیل می کند.
موتورهای دیزل بعد از تبدیل سوخت به جریان الکتریکی، میل لنگ ها را می چرخانند. در اصل با انتقال انرژی به لنگ ها، انرژی مکانیکی را تولید کرده و سپس در طی فرآیند القای الکترومغناطیسی، انرژی الکتریکی را پدید می آورد.
القای مغناطیسی توسط یک ماده رسانا از میدان مغناطیسی عبور کرده و سپس با متصل شدن این ماده رسانا به مدار، که می تواند سیم مسی باشد، انرژی تولید می شود.
دیزل ژنراتور از دو قسمت به نام های استاتور و روتور تشکیل شده که به بخش بیرونی ژنراتور، استاتور می گویند و روتور به سیم پیچ هایی که به دور یک هسته آهنی پیچیده شده و باعث چرخش همزمان میل لنگ و موتور می شود نیز می گویند.
مزایای استفاده از دیزل ژنراتور
- در مقایسه با موتورهای بنزینی، دیزل ها سوخت کمتری مصرف می کنند.
- از نظر اقتصادی موتورهای دیزلی به صرفه تر هستند.
- عمر دیزل ها در مقایسه با موتورهای بنزینی چندین برابر بیشتر و مفیدتر است.
- موتورهای دیزلی دارای استهلاک بسیار کمتری هستند.
بررسی دیزل ژنراتور در موقعیت های مختلف
دیزل ها دو حالت کلی دارند. 1) حالت اضطراری 2) حالت مستمر
-
حالت اضطراری:
در بسیاری از صنایع یا حتی بیمارستان ها باید دائماً برق جریان داشته باشد. چون اگر برق قطع شود، می تواند خسارت های مالی و جانی را پدید آورد. به همین دلیل با استفاده از دیزل ژنراتور در اتاقک های مخصوص، می توان در شرایط اضطراری از آن ها استفاده کرد.
-
حالت مستمر جریان برق:
در مناطقی که پیوسته، برق جریان ندارد؛ دیزل ژنراتور جایگزین منبع برق می شود. این نوع از دیزل ها به صورت پیوسته در جریان هستند. از این دیزل در خطوط انتقال گاز، صنایع نفت و گاز، پروژه های عمرانی و صنایع کشتیرانی استفاده می شود.
مطالب مرتبط:
محصولات مرتبط: